Nieuwe aanpak Grip op Psyche

Ken je het deuntje van Opzij?

Wie op Wikipedia zoekt treft ‘’Opzij is Van Veens aanklacht tegen de haast die iedereen in 1979 (al) had’’. Op zoek naar inspiratie voor deze blog kwam het lied van Herman Van Veen in mij op, nog niet wetende van het Wikipedia artikel. Parallel in de tijd hieraan is het verschijnen van het eerste hoofdstuk over stress in handboeken rond 1980, ná bevindingen uit het eerste grote stressonderzoek in Nederland 1975 – 1978.

Heden rekent NEA 2020 (TNO) 27% van het totaal verzuimvolume toe aan psychische klachten én stelt vast dat deze ziekteoorzaak minder snel herstelt. We weten in 40 jaar nog niet goed genoeg om te gaan met ‘’rennen, springen, vliegen, duiken, vallen, opstaan en weer doorgaan’’.

Terug naar het deuntje, het deuntje dat mijn gevoel bij stress illustreert en tegelijkertijd een heerlijk uptempo wanneer je lekker ‘in de flow zit’. Ben je uit de flow? Uit ritme of zelfs tegen het ritme in? Dan strijkt het ‘ongelooflijk’ tegen je haren in. ‘Kan dat nummer af alsjeblieft?’ klinkt het hier aan de keukentafel. Dat uptempo draagt hier dus nu niet bij.. vinger aan de pols houden vertel ik mezelf!

Wie dit herkent kent waarschijnlijk ook een collega die altijd -met gezonde werkdruk- lekker werkt. Maar door een of meerdere oorzaken -al dan niet werk-gerelateerd- toch uit de flow raakt. Vroegtijdige bewustwording, adressering en opvolging van deze oorzaken draagt bij om weer ‘in de flow’ te komen. In onze pilot zijn we daarin geslaagd met vroegtijdige inzet van onze arbeidsdeskundigen. Focus op werk met oog voor (arbeids)omstandigheden waar de oplossingen liggen, gebouwd op het ICF-model. Resultaat: minimaal 20% kortere verzuimduur bij psychische klachten.

De arbeidsdeskundigen van ArdoSZ zijn hiermee dus in staat om de tempoknop en songtekst aan te passen zodat de werknemer weer mee kan in de flow.

Lees hierover meer in onze Position Paper : Aanpak Grip op Psychische klachten.

Interesse? Wij staan voor jou en jouw werknemers klaar.

Roel Cuijpers
Algemeen directeur ArdoSZ

Neem contact op via info@ardosz.nl of +31247501100.