Veel leidinggevenden weten zich geen raad met werknemers met psychische klachten. De cijfers liegen er dan ook niet om: het gemiddelde verzuimverloop van deze groep lijkt nog het meest op dat van levensbedreigende ziekte. Toch is het goed mogelijk wél grip op psychisch verzuim te krijgen. Onze bewezen effectieve aanpak helpt mensen duurzaam aan het werk. Meestal zelfs nog vóór er een bedrijfsarts aan te pas moet komen.
>> Lees ons position paper ‘Aanpak grip op psychische klachten’

Niet medicaliseren, maar over werk praten
Onze oplossing draait om het inzicht dat 80% van de psychische klachten niet medisch van aard is. Het laatste wat we moeten doen is deze klachten medicaliseren. Wat wél werkt is praten over werk. Want werk is de beste sociale zekerheid, ook bij psychische klachten. ArdoSZ realiseert een positief gesprek door een arbeidsdeskundige vroegtijdig contact op te laten nemen. Deze specialist zoekt uit wat de balans verstoort en maakt samen met de werknemer een plan dat uitgaat van wat wél kan. Hierbij hanteren we het ICF-model, een betrouwbaar arbeidsdeskundig instrument dat zicht geeft op de oorzaken (zakelijk en/of privé) van een verstoorde balans tussen belasting en belastbaarheid.
Bedrijfsarts vaak niet meer nodig
Vanaf de allereerste pilot is duidelijk dat deze methode zeer succesvol is. In veel gevallen is het verzuim opgelost vóór het tijd is om de bedrijfsarts om advies te vragen. Minstens zo belangrijk: werknemers zijn zeer positief over de begeleiding. Ze ervaren het vroege contact niet als ongewenste bemoeizucht, maar als een grote steun. De adviezen van de arbeidsdeskundige vinden ze waardevol en direct in de praktijk toepasbaar.
Neem vrijblijvend contact op en vraag naar de mogelijkheden.
Neem direct contact op!
"*" geeft vereiste velden aan